"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΑ 82 ΑΠΟ ΤΑ 200 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εκτός λίστας η Ελλάδα

Το Χάρβαρντ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, βάσει του σχετικού καταλόγου που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 ειδικό ένθετο της εφημερίδας «Τhe Times».
Αγγλοσαξονικά τα πρώτα 10
Τις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον -όλα βρίσκονται στις ΗΠΑ- ενώ από τα ΑΕΙ της πρώτης δεκάδας τα 8 είναι αμερικανικά ιδρύματα και τα δύο βρετανικά, και συγκεκριμένα τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Στη 15η θέση βρίσκεται το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, ενώ από τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια τα 82 είναι στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως κανένα από αυτά δεν είναι ελληνικό.
Στην Ευρώπη τα περισσότερα καλύτερα πανεπιστήμια εντοπίζονται στη Μ. Βρετανία (29) και ακολουθούν η Γερμανία (με 14), η Ολλανδία (με 10), η Σουηδία και η Ελβετία (με 6), η Γαλλία (με 4), και ακολουθούν η Δανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Συνολικά στη σχετική λίστα εκπροσωπούνται πανεπιστημιακά ιδρύματα από 13 ευρωπαϊκές χώρες, με την πιο αξιοσημείωτη ωστόσο απουσία να είναι αυτή των πανεπιστημίων της Ιταλίας, η οποία διαθέτει μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Άνοδος από Ασία
Στις ΗΠΑ βρίσκονται 72 από τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αν και εντυπωσιακή για τη φετινή χρονιά ήταν η άνοδος των επιδόσεων των ιδρυμάτων από την Ασία. Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ασία είναι αυτό του Χονγκ Κονγκ, ενώ με αρκετά πανεπιστήμια εκπροσωπείται η Κίνα. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται και δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Μπιλκέντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής.
Από το σχετικό κατάλογο απουσιάζουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από χώρες της Ν. Αμερικής, αν και επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια τα ΑΕΙ της Βραζιλίας σημειώνουν εξαιρετική πρόοδο. Η Αφρική εκπροσωπείται από δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτό του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική (βρίσκεται στην 107η θέση) και του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο (στην 147η θέση).
Κατάταξη βάσει αντικειμένου σπουδών
Ως προς το αντικείμενο σπουδών, στον τομέα μηχανικής και τεχνολογίας (Engineering and Technology) ως κορυφαίο πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στον τομέα επιστημών της ζωής (Life Sciences) το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στον ιατρικό τομέα (Pre-Clinical and Health) το Χάρβαρντ, στον τομέα φυσικών επιστημών (Physical Sciences) επίσης το Χάρβαρντ, όπως και στις κοινωνικές επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Arts and Humanities).
Ανάμεσα στα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων είναι η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Ολόκληρη η λίστα με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http: //www. timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/.
Σπύρος Χριστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου