"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πρεμιέρα στα βαθιά με έκπληξη Αρβελέρ

Σύμφωνα με τους φιλόλογους, τα θέματα ήταν καλοστημένα, περιείχαν ωστόσο αναβαθμισμένο λεξιλόγιο και πυκνά νοήματα που δυσκόλεψαν τους υποψήφιους των Πανελλαδικών

Προβλημάτισαν τους μαθητές τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρώτη μέρα των Πανελλαδικών
Προβλημάτισαν τους μαθητές τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρώτη μέρα των Πανελλαδικών
Σε ένα απαιτητικό κείμενο, με θέμα την τέχνη διαγωνίστηκαν χτες οι υποψήφιοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και όπως είπαν δυσκολεύτηκαν αρκετά στην κατανόηση του κειμένου.
Το κείμενο ήταν απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ «Πολιτισμός και ελληνισμός. Προσεγγίσεις», σε διασκευή και το θέμα του αναφέρεται στη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Οπως εκτιμούν οι καθηγητές, παρά το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα ήταν καλοδιατυπωμένα, οι μαθητές δεν μπόρεσαν ν΄ ανταποκριθούν ικανοποιητικά, κάτι που θα φανεί μόλις ξεκινήσει και η διόρθωση, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κείμενο που διέθετε αναβαθμισμένο λεξιλόγιο και πολύ πυκνά νοήματα. Πάντως, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), πρόκειται για θέμα που εντάσσεται στη διδακτέα ύλη της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου και ο λόγος του είναι σύνθετος, αλλά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου μαθήματος.
Οπως τονίζει στο ΕΘΝΟΣ η φιλόλογος Aγγελική Αγγέλου (φροντιστήρια Πουκαμισάς), το διαγώνισμα ήταν καλοστημένο, ενώ η ενότητα για την τέχνη διδάσκεται από τη Β΄ λυκείου και επανέρχεται στη Γ΄ τάξη με διαφορετικούς τρόπους. Το κείμενο της Αρβελέρ ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πλούσιο από άποψη περιεχομένου αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο στην κατανόηση από τους μαθητές, διότι θέλει και εμπειρία, κάτι που ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών δεν διαθέτει. Οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στην κατανόηση και την επεξεργασία του κειμένου. Αναλυτικά τα σχόλια των εκπαιδευτικών έχουν ως εξής:
Παρατηρήσεις
Α1. Επειδή πρόκειται για στοχαστικό δοκίμιο, η συμπύκνωση του κειμένου στην περίληψη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές.

Β1. Οι έννοιες που περιλαμβάνονται στην πρόταση, η οποία δίνεται για να αναπτυχθεί σε παράγραφο, είναι σαφείς. Στοιχεία για την ανάπτυξή της οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν και από το ίδιο το κείμενο, αρκεί να τα διαμορφώσουν με τον προσωπικό τους λόγο.
Β2. Οι τρόποι πειθούς που ζητούνται στην ερώτηση Β2α διδάσκονται στη Γ΄ Λυκείου. Μεταφορικές φράσεις, που απαιτεί η ερώτηση Β2β, υπάρχουν αρκετές στο κείμενο.
Β3α και β. Η αναζήτηση συνωνύμων και αντωνύμων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Στην άσκηση Β4 οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τη σύνθετη μετατροπή της δεύτερης φράσης από ενεργητική σε παθητική σύνταξη.
Ψυχραιμία συνιστά στους υποψηφίους το υπουργείο
Με μικροπροβλήματα η πρώτη μέρα

Πέραν των θεμάτων η πρώτη μέρα των Πανελλαδικών ξεκίνησε χωρίς σοβαρά προβλήματα. Σε μεγάλα εξεταστικά κέντρα (όπως της Γκράβας) υπήρξε μικρή καθυστέρηση μέχρι να φτάσουν τα θέματα στα παιδιά, επειδή έπρεπε να βγουν πολλές σελίδες φωτοτυπίες, λόγω του αυξημένου αριθμού υποψηφίων. Σε άλλα εξεταστικά κέντρα υπήρξε πρόβλημα με κάποια τετράδια, καθώς όταν έγραφαν οι μαθητές το όνομά τους στο εξώφυλλο αποτυπωνόταν και σε άλλες σελίδες αλλά τοποθετήθηκαν επιπλέον αυτοκόλλητα για να μη φαίνονται τα στοιχεία τους.
Επίσης σε εξεταστικό κέντρο της Κορίνθου υπήρξαν πληροφορίες ότι κάποιοι υποψήφιοι είχαν «κοριούς» για να λαμβάνουν τις λύσεις αλλά ο έλεγχος που έγινε δεν εντόπισε κάτι τέτοιο.
Η υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου επισκέφθηκε το πρωί το Πειραματικό σχολείο Αγίων Αναργύρων, ευχήθηκε στους υποψήφιους επιτυχία, τονίζοντάς τους ότι οι Πανελλαδικές δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους. Η ίδια συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινείται η εξέταση των ειδικών μαθημάτων λόγω εκλογών.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με την εξέταση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και συγκεκριμένα: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.
Βόρεια Ελλάδα
Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στην κεντρική Μακεδονία. Κάποιες μικροκαθυστερήσεις στην εκφώνηση των θεμάτων αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με χιούμορ από τους μαθητές, οι οποίοι βγήκαν ικανοποιημένοι από τα εξεταστικά κέντρα. Στη Θεσσαλονίκη όλα τα εξεταστικά κέντρα λειτούργησαν κανονικά και οι μαθητές δήλωσαν πως το θέμα στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και μέσα σε αυτά που είχαν διδαχτεί.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου